Mari Actori – Jean Constantin

Jean Constantin s-a nascut in anul 1927, intr-o familie de greci. Multa vreme s-a crezut ca era nascut in 1928; actorul insusi a mentinut aceasta confuzie, necontrazicandu-i pe cei care l-au „intinerit” cu un an.[ Mama lui se numea Caliopi, iar tatal, Constantin. Numele sau de familie era Jean si nu Constantin. Desi s-a vehiculat mult timp ideea ca ar fi rom de origine, actorul nu a confirmat niciodata aceste zvonuri si a facut haz de ele. Reprezentantii comunitatii rome din Constanta au declarat ca Jean Constantin nu era membru al acestei etnii si ca acesta era cunoscut in oras ca grec. Totusi, datorita tenului sau mediteranean a fost ales sa joace roluri de tigan in mai multe filme.

A lucrat ca normator intr-o fabrica din Constanta, unde a pus bazele unei brigade artistice. A debutat ca artist la Casa de Cultura din localitate. La sfarsitul anului 1957, a fost primit in nou-infiintata sectie de estrada din cadrul Teatrul de Stat „Fantasio” Actorul a ramas angajat al acestui teatru pana la pensionare.

A jucat in filme de la începutul anilor 1960. La sfarşitul deceniului este distribuit in productiile de succes „Prea mic pentru un razboi atat de mare” (1969, Radu Gabrea) si „Canarul si viscolul” (1969,Manole Marcus), ambele avand ca subiect pierderea pricinuita de apararea cauzei politice (prin razboi sau ilegalism). Totusi, nu aceste roluri il impun, ci partiturile comice jucate incepand din 1970 pentru seria B.D. (Brigada Diverse), in compania actorilor Toma Caragiu, Puiu Calinescu, Iurie Darie, Sebastian Papaiani si Dem Radulescu. In 1973 colaboreaza pentru prima oara cu regizorul Sergiu Nicolaescu in filmul „Nemuritorii”. Serialul „Toate Panzele Sus” (1976), in regia lui Mircea Muresan, ii aduce un alt rol cu mare priza la public – turcul Ismail. Filmul „Revansa” (1978) de Sergiu Nicolaescu este primul film in care Constantin interpreteaza rolul „Limba”. Un an mai tarziu joaca in comedia „Nea Marin Miliardar”, de asemenea in regia lui Nicolaescu.

In anii 1980 si 1990 este prezent intr-un numar mai mic de productii, in mare parte comedii. Continua sa fie distribuit de Sergiu Nicolaescu in filmele sale. Dupa o pauza de sapte ani, a revenit pe platourile de filmare cu rolul nea Florica din lung-metrajul de debut al lui Catalin Mitulencu, „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii” (2006). Ultimele sale filme, „Supravietuitorul” (2008) si „Poker” (2010), au fost regizate de vechiul sau colaborator Nicolaescu. A aparut si in serialul Regina, difuzat de postul Acasa TV.

In 2009 si 2010, actorul a fost internat in mai multe randuri din cauza problemelor cardiace. A murit miercuri,26 Mai 2010, in apartamentul sau din Constanta in urma unui stop cardiac. Vestea mortii a fost facuta publică de catre actorul Alexandru Arsinel. Jean Constantin a fost inmormantat in Cimitirul Central din Constanta in ziua de 28 mai.

Puteti viziona aici un interviu cu Jean Constantin realizat de catre Eugenia Voda in cadrul emisiunii „Profesionistii”.

Slibovita sau Fernet

Confuzie

In bucatarie

Cititul Contoarului

La Doctor

Jean Constantin in rolul lui Patraulea

Unde se duc mustele Iarna

Glume ca la Tanase

Jean in rolul lui Ismail

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s