Nostalgia nemtilor dupa DDR (RDG)

Pe mai multe site-uri romanesti se dezbate de ceva vreme pe tema aparitiei Blogurilor nostalgice. Se discuta in contradictoriu, se polemizeaza si uneori discutiile deviaza de la subiect. Unii nostalgici sunt facuti chiar si comunisti cu toate ca acestia au suferit lafel de mult sau poate chiar si mai mult decat cei care au trait acele vremuri dar si decat cei care nici nu cunosc acele vremuri insa stiu sa bata azi aiurea pe butoanele de tastaturura si sa critice. Cert este ca nostalgia prezentata pe net in imagini si cuvinte este o nostalgie legata de copilarie (care pt multi din nefericire sau fericire s-a desfasurat pe vremea comunistilor), este printre altele si o nostalgie dupa brandurile nationale. Acest tip de nostalgie nu are absolut nici o legatura cu dorinta de a reinstala sistemului comunist in Romania. Sunt pur si simplu doar amintiri din trecut, nimic mai mult.

Vreau sa va prezint aici felul in care Germania priveste aceast fenomen si sa va arat ca acest sentiment de nostalgie nu este deloc unul tipic romanesc. Dupa cum stiti o parte dintre germani au trait lafel ca si noi romanii sub regimul comunist in Republica Democrata Germana (RDG/DDR) si totusi dupa cum vad ei stiu oarecum sa faca diferenta.

Cine a fost pe la Berlin a observat ca pe la buticuri si shopuri de turisiti se vand tricouri cu insciptia CCCP sau DDR, a observat ca trabantul este un obiect cult si nu lipseste din zonele apropiate zidului berlinez si a mai observat ca pe langa Brandenburger Tor se vand sau se vindeau insigne rusesti sau caciuli ale militarilor din Rusia. Nici monumentele legate de acea perioada nu au fost inlocuite de un „cartof pe bat”.

Cum spunea insa si Miruna in acest articol, romanii nu inteleg sa isi exploateze brandul de tara, sau poate nici nu se doreste asta. Pentru anumiti „baieti destepti” e mai de interes sa se importe totul din afara si sa se uite ca DA, Romania a avut si inca mai are anumite branduri nationale care sau creat la vremea aceea si care pot concura chiar si in ziua de azi cu celelalte produse din afara tarii.

Iata ce am gasit intr-un ziar nemtesc. Un articol in ziarul Berliner Kurier vorbeste tocmai despre acest fenomen care ia oarecum amploare pe internet si anume Blogurile si Site-urile legate de nostalgie si dorinta multora de a revedea anumite lucruri din copilarie. Articolul vorbeste oarecum despre „generatia cu cheia de gat” adica despre tinerii care au crescut in RDG (DDR) si care acum au trecut varsta de 25 sau 35 de ani si care se bucura sa revada aceste amintiri pe Facebook si alte Bloguri. Citez „Copilaria in RDG: la 61.000 de persoane le place”

Apasand aici puteti accesa Site-ul DDR-Kinder
Apasand aici puteti accesa Albumele de Poze a Site-ului DDR-Kinder

ps: aceasi polemica idioata si nefolositoare exista insa si la nemti pe internet in comentariile unor „critici de profesie cu diplome” care nu stiu cum sa trateze subiectul fiindule mai usor sa ii faca pe toti „comunisti”, „securisti Stasi” sau mai stiu eu cum. E atat de usor sa critici si greu sa-ti vezi propiile defecte.

Vezi si Norul de Amintiri – Ep. 7

Lasă un comentariu